På gång i medlemskommunerna

Haparanda

Vår teaterledare Ros-Mari har ofta flera grupper på gång parallellt. Den mesta verksamheten sker i samarbete med Kulturskolan och särskolan. En gång per år sätter Ros-Mari upp en pjäs med vuxna amatörskådespelare.

Inför kommunens kulturvecka i februari 2019 repeteras musikalen ”Lånta fjädrar” där Ros-Mari bär huvudansvaret med hjälp av Kulturskolans lärare.

8-9 maj visas ”Piratskattens hemlighet” av särskolans teaterelever.

28-29 maj har Kulturskolans teaterelever uppvisning. 

Ros-Mari vill sätta upp ”Bröderna Juppi” där ensemblen består av fyra karlar. Pjäsen är skriven av Kurt Lind i Pajala och beräknas ha turné under sommaren 2019. Men än så länge har hon inte nog med skådespelare. Är du en yngre man som kan meänkieli och teater, ta kontakt med Ros-Mari!

I oktober började Rebecka Lindgren arbeta som assistent åt Ros-Mari. Tillsammans har de flyttat alla teaterns grejer till ett nytt förråd i Karungi och mycket tid har gått åt till att sortera och organisera scenografi, rekvisita, teknik och kostymer.

Övertorneå

Övertorneås teaterverksamhet är mest känd för sina populära revyer. I år är det strax under 20 medverkande i Alla hjärtans-revy som spelas i mars 2019. Årets titel är ”Bränt var det här”.

Vår teaterledare Benne Simu leder två teatergrupper i samarbete med skolan i Övertorneå.

I flera års tid har ett gäng vuxna amatörer turnerat runt på äldreboenden och förgyllt deras tillvaro med teater.

Irene Muskos planerar en sommarteater i Vyöni och Tornedalsteatern är med och stöttar produktionen.

Pajala

En tjänst är vakant i Pajala. Det blir spännande att se vem som blir vår nya teaterledare. 

Vår senaste teaterledare Alf Klippmark finns numera på Pajala Kulturskola. Alf fortsätter leda amatörgruppen som han har startat upp under hösten. De arbetar med pjäsen ID. Kulturskolan har teatergrupper för alla olika åldrar. 

Alf fortsätter även med sin skrivargrupp i Tärendö.

I Korpilombolo har Alf ett gäng ”tanter” som gillar att spela teater. Under Nattfestivalen framfördes två teaterstycken. Pjäsen ”Min första meänkielilektion” kan komma att framföras fler gånger om intresse finns. Nu pågår förberedelser för en ny pjäs där en av nysvenskarna i byn skriver ett manus om diktatorer.

Kiruna

Nellie Skogsberg från Kalmar är vår nya teaterledare/konstnärliga resurs i Kiruna kommun från och med januari.

Den nya teaterledaren har bred kompetens och en förkärlek för smink och specialeffekter. Nellie arbetar nu på att bygga upp ett nätverk i Kiruna och planera sin verksamhet. Tanken är att producera Shakespeare-komedin ”Som ni behagar” med amatörer i Kiruna. Det vore även trevligt att starta upp amatörverksamhet i nån av byarna.