Samlingen – Yhessä

Nu skrivs Tornedalens danshistoria genom unikt projekt

Genom alla tider har invånare i Tornedalen utövat och uttryckt sig genom dans. Berättelser som funnits i kroppen av de som utövat och därför aldrig hamnat i historieböckerna. I det koreografiska projektet Samlingen – Yhessä kommer koreografer tillsammans med lokala/regionala dansutövare och allmänheten att skriva Tornedalens danshistoria i Pajala.

Bakom Samlingen står koreograferna Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir, Stina Nyberg och Zoë Poluch. Under våren kommer de att göra fyra nedslag runt om i Sverige för att tillsammans med regionala/lokala dansutövare och besökande publik skapa det koreografiska projektet på plats. Samlingen blir på så sätt unikt för varje ort.

Inför nedslaget i Pajala har koreograferna tillsammans med Tornedalsteatern undersökt vad dansen betytt för orten. Projektledaren har innan dess samlat in unika dansberättelser som utgör grunden för projektet. Hur har människor i förhållit sig till dans genom tiderna och vilka utövar dans idag? Riksteatern Norrbotten och Region Norrbotten är samarbetspartner i Samlingen – Yhessä.

Mellan den 5 och 7 april kommer koreograferna att besöka Pajala. Genom workshops kommer de tillsammans med lokala dansutövare och publik dansa och dela personliga minnen och på så sätt skapa en ny gemensam historiebeskrivning. Söndag 7 april kl 13 avslutas projektet med en föreställning för allmänheten som får ta del av den nyskrivna danshistorien. På Pajala Folkets hus får publiken uppleva Tornedalens danshistoria, njuta av hembakat fika och dansa till Janne & Sussi.

I Pajala kommer Lisa Hennix Raukola att framföra ett solo som en del av Samlingen. Övriga dansare i Samlingen – Yhessä är Gun Olofsson, Desirée Kauppi, Jenny Abdelkader, David Forsberg, Anton Hennix Raukola, Klara Pasma och Jakob Granqvist. Förutom i Pajala, så sker även Samlingen i Ulricehamn, Skäggetorp och Borlänge .

Samlingen – Yhessä är finalen på festivalen Pajala Liikheelä – Pajala i Rörelse som pågår 3-7 april!

Kontaktperson

Lisa Hennix Raukola som är Tornedalsteaterns projektledare för Samlingen – Yhessä i Pajala
E-post: lisa@tornedalsteatern.se
Telefon: 073-811 42 29

Lokala dansstjärnor deltar i Samlingen-Yhessä

David Forsberg, Desiré Kauppi, Jakob Granqvist, Anton Hennix Raukola, Gun Olofsson, Jenny Abdelkader, Klara Pasma och Lisa Hennix Raukola