Om oss

Vårt uppdrag är att skapa teater och andra konstnärliga produktioner till publiken i vår närhet, men också att leda produktioner där folket själv deltar.

Ett annat viktigt uppdrag är att revitalisera vårt språk meänkieli, att skapa ett intresse för meänkieli som scenspråk och att sprida kunskap om vår kultur och vår historia.

På en liten teater är personalens flexibilitet och breda kompetens guld värd. Vi arbetar projektbaserat med en liten fast stab bestående av nio personer. Fem av dessa är stationerade i Pajala där Tornedalsteatern har sitt säte med egen scen, kontorslokaler, teknisk utrustning och förråd. Tornedalsteatern leder amatörteatergrupper i olika åldrar i våra medlemskommuner Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna. Verksamheterna i medlemskommunerna formas av teaterledarens och deltagarnas egna uppslag, idéer och kompetens. Vid större produktioner anlitar vi kulturarbetare med specialkompetens.

De senaste åren har Tornedalsteatern producerat två professionella produktioner per spelår, en för barn och unga och en för vuxna. Dessa har turnerat i Norrbotten och främst i länets förvaltningskommuner för meänkieli.

Vi samverkar gärna och ofta med kulturarbetare, föreningar, organisationer och företag i regionen och välkomnar förslag från våra medlemmar.

Språket, historien och kulturen är roten till Tornedalsteaterns existens. Om du vill läsa mer om minoriteten Tornedalingar så hittar du mycket bra information på STR-T’s hemsida.

Glada studenter

Alla vägar bort är en omväg hem, november 2018