Kiruna

Gudrun ”Nellie” Skogsberg är teaterledare i Kiruna kommun och har bred teaterkompetens och förkärlek för smink och specialeffekter. Gudrun har flyttat från Kalmar till Kiruna och vill lära sig mer meänkieli. Hen jobbar för att eleverna också ska tycka att vårt språk är häftigt.
Vill du också spela teater med Gudrun som ledare? Ring 070-348 98 99 eller mejla gudrun(at)tornedalsteatern.se

Ring GudrunMaila Gudrun

Barn och unga

Tornedalsteatern samarbetar med Kulturskolan Kiruna och erbjuder just nu tre kurser för barn och unga. Mer information om ansökan finns på Kulturskolans hemsida.

Ibland dyker Gudrun upp som Nikita. Nikita gillar att ha teaterlek med mindre barn och då passar hon på att väva in ord på meänkieli.

Kulturskolans ungdomar spelar in föreställningen ”Den gröna jungfrun”.  

Teater Normalla

Teaterledaren i Kiruna regisserar ungdomsgruppen Teater Normalla i Kalmar via video. Ungdomarna besökte Kiruna och Pajala i februari 2020. I oktober 2020 kom de tillbaka till Tärendö för att framföra fyra pjäser baserade på skräcknoveller av Erik Kuoksu. Det är spännande att utforska hur teaterledning kan ske på distans och vi kan konstatera att våra berättelser och vårt språk är intressanta även långt utanför Tornedalen.
En följd av utbytet mellan ungdomsgruppen i Kalmar och Kirunas teaterelever är att ungdomarna i Kiruna blivit inspirerade att spela upp en av Kuoksus noveller. Gudrun arbetar vidare för att ungdomsgrupperna i Kalmar, Kiruna och Pajala ska inspirera varandra.

Vuxna amatörer

I Vittangi övas det på en pjäs som från början hade ett loppis-tema och premiärdatum i maj 2020. På grund av pandemin ändrades premiärplanerna och planen är nu att ”Vi vill mötas” ska spelas in som en radioteater.

Resurscentrum i Kiruna har en teatergrupp som tyvärr är pausad under pandemin.

I Kiruna har Tornedalsteatern samarbetat med KATF genom att skapa mindre produktioner. Ett exempel var en utomhusteater för barn under Snöfestivalen 2020.

Den stora tantstrejken på Keitturivaara

Viktor Krutrök från Vittangi har skrivit musikteatern ”Den stora tantstrejken på Keitturivaara” om engagerade tanter som startar en strejk för att förbättra villkoren inom hemtjänsten, både för personalen och för brukarna. Ett fint manus som väntar på att pandemin lugnar ner sig och amatörerna i Vittangi blir taggade. Förhoppningen är att börja öva under hösten 2021.