Arbetet känns lätt när det är roligt!

Tornedalsteatern sjuder av liv. Skådespelarna repeterar intensivt i teaterlokalen som tidigare har varit Pajalas tingssal. Musik, skratt, sång och starka repliker ljuder från repetitionerna. Dörren till mitt kontor står öppen för att jag vill höra skådisarnas arbete medan jag arbetar med mina producentsysslor. Annonser, premiärinbjudningar, faebookuppdateringar, kontakter med rektorer och arrangörer inför turnén,  produktionsmöten, och andra administrativa göromål står på min att-göra-lista. Samtidigt ska nya hemsidan fyllas med innehåll och ansökan till Kulturrådet ska färdigställas. Det finns mycket att göra på en teater. Men arbetet känns lätt när det är roligt!

Så säger även skådespelarna: ”Vi har så roligt, det känns inte som att vi arbetar.” säger David Forsberg som trivs bra med sina nya kollegor och upplever att de har kommit långt i repetitionerna. Teaterchefen Erling Fredriksson instämmer och imponerades av skådespelarnas insats när han såg ett första genomdrag efter bara fyra dagars repetitioner.

De fyra unga lovande skådespelarna upplever att de har känt varann flera år trots att de faktiskt träffades första gången den 8 oktober då deras vägar möttes på Tornedalsteatern. De första två veckorna har repetitionerna letts av koreografen Lisa Hennix Raukola. ”Det är bra att inleda repetitionerna med rörelserna istället för att koreografen ska komma in i slutet av processen och försöka sätta rörelserna sist av allt.” menar Lisa. Senaste veckan har skådespelarna övat vissa scener uppe på berget Jupukka och ute på den milsvida myren Vasikkavuoma.  Allt för att få in den rätta känslan med hjälp av utsikten och rymden.

Repetitioner på Jupukkas topp ger röststyrka      Vasikkavuomas milsvida myrar ger en känsla av rymd

Premiären närmar sig, 3 november får teaterbesökarna uppleva pjäsen ”Alla vägar bort är en omväg hem – Kaikki tiet poijes oon kiertotie kotia”. En flerspråkig föreställning med teater, musik och dans som handlar om  att stanna, flytta, fly och att hitta hem.

Manusförfattaren och regissören Angelica Alkberg ställer sig frågan om det verkligen går att bo var som helst och ändå leva det liv man vill. Alla fyra skådespelare känner igen sig i manuset där unga människor funderar vart de ska bo och vad de ska göra med sina liv och sina drömmar.

Jag känner också igen mig i pjäsen. Inför den här hösten har jag återvänt till min hemkommun Pajala och jag är stolt över att jag vågade ta steget att flytta min familj från en stad till ett mindre samhälle. Jag har varit på omvägar och nu har jag hittat hem och får dessutom ha ett riktigt roligt jobb på en teater.

 

Text: Mia Fors, producent på Tornedalsteatern

Postat 23 oktober, 2018
Repetitioner på Jupukkas topp ger röststyrka
Teaterledare sökes

Teaterledare sökes

Titel: Teaterledare/konstnärlig resurs Plats: Övertorneå Vi söker en mångfacetterad och engagerad teaterledare med bredd i sitt kunnande inom regi, scenografi, ljud/ljus, skådespeleri och manusskrivande. En människa som har förmåga att lyfta och entusiasmera och...

EATNU-ÄLV-ENU

EATNU-ÄLV-ENU

Det blir sommarteater i Jukkasjärvi! Det började med att projektet Bada i Kultur (Ida-Maria Svonni) tog kontakt med Tornedalsteatern i hopp om att få till en teaterpjäs som passar in när hembygdsmuseet återinvigs. Syftet var att belysa hur människor i de två...

Sök en roll i UMMIKKOS

Sök en roll i UMMIKKOS

Det är sant! Tornedalsteatern ska för första gången göra en egen pjäs tillsammans med Riksteatern. Det är stort! Episkt! Hösten 2025 behöver vi fyra skådespelare till den nyskrivna pjäsen Ummikkos av Camilla Blomqvist och i regi av Lo Kauppi. 2 månader repetition sker...