Biennal med flera intressanta möten!

Tornedalsteatern har besökt scenkonstbiennalen som detta år gick av stapeln i Sundsvall. Biennalen är en branschträff som arrangeras vartannat år på olika platser i Sverige.

I torsdags medverkade jag vid ett seminarium tillsammans med cheferna från Giron Sámi Teáhter och Uusi teatteri och diskuterade förutsättningarna för våra tre minoritetsteatrar. Seminariet var välbesökt och synliggjorde Tornedalsteatern på ett bra sätt. Med på resan var också vår ordförande Roland Björkén och vi besökte olika föreläsningar, paneldebatter och även någon av de teaterföreställningar som visades på biennalen. Vi hade också möjlighet att träffa Bella Lawson som är handläggare på Kulturrådet för alla Sveriges minoriteter. Det var hon som föreslog till scenkonstbiennalen att genomföra ett seminarium om minoriteterna. Vi hade även ett möte med teaterchefen på Riksteatern, Dritero Kasapi, där vi talade om vilka möjliga vägar det finns för framtida samarbeten. Riksteatern och Region Norrbotten ska i november ordna ett tvådagars seminarium, där vi förhoppningsvis kan lägga upp en tydlig handlingsplan utifrån det samverkansavtal som upprättades mellan Region Norrbotten och Riksteatern med syfte att synliggöra Tornedalsteatern och Samiska teatern ännu mer. För övrigt mötte jag en hel del gamla teaterbekanta och knöt även en del nya kontakter för framtida kreativa samarbeten.

Erling Fredriksson, teaterchef och konstnärlig ledare.


Postat 20 maj, 2019
2 årsmöten

2 årsmöten

Måndag 18 mars kl 18 samt Måndag 15 april kl 18 Årsmötet är digitalt via Teams. Anmäl dig till mia@tornedalsteatern.se för att få alla möteshandlingar och möteslänken. Vi bjuder in till två årsmöten för att vi tycker att det är dags att revidera stadgarna. De behöver...

Vanhat laulut – Gamla sånger

Vanhat laulut – Gamla sånger

Vanhat laulut är en föreställning där två sagor inspirerade av Kalevalas sånger berättas av en amatörteaterensemble kring en sprakande brasa. Sagorna berättas med mystik, med humor och i direktkontakt med barnen. Enkel rekvisita och scenografi som uppmuntrar fantasin;...

Sommarteater i Karungi

Sommarteater i Karungi

Sakarigården är verkligen en fantastisk byggnad som bär på många intressanta historier. Under våren och sommaren 2024 kommer Sakarigården återigen fyllas av liv. Det blir en stor sommarteater om "emigranterna" som sökte lyckan i Amerika och sedan återvände till...