Biennal med flera intressanta möten!

Tornedalsteatern har besökt scenkonstbiennalen som detta år gick av stapeln i Sundsvall. Biennalen är en branschträff som arrangeras vartannat år på olika platser i Sverige.

I torsdags medverkade jag vid ett seminarium tillsammans med cheferna från Giron Sámi Teáhter och Uusi teatteri och diskuterade förutsättningarna för våra tre minoritetsteatrar. Seminariet var välbesökt och synliggjorde Tornedalsteatern på ett bra sätt. Med på resan var också vår ordförande Roland Björkén och vi besökte olika föreläsningar, paneldebatter och även någon av de teaterföreställningar som visades på biennalen. Vi hade också möjlighet att träffa Bella Lawson som är handläggare på Kulturrådet för alla Sveriges minoriteter. Det var hon som föreslog till scenkonstbiennalen att genomföra ett seminarium om minoriteterna. Vi hade även ett möte med teaterchefen på Riksteatern, Dritero Kasapi, där vi talade om vilka möjliga vägar det finns för framtida samarbeten. Riksteatern och Region Norrbotten ska i november ordna ett tvådagars seminarium, där vi förhoppningsvis kan lägga upp en tydlig handlingsplan utifrån det samverkansavtal som upprättades mellan Region Norrbotten och Riksteatern med syfte att synliggöra Tornedalsteatern och Samiska teatern ännu mer. För övrigt mötte jag en hel del gamla teaterbekanta och knöt även en del nya kontakter för framtida kreativa samarbeten.

Erling Fredriksson, teaterchef och konstnärlig ledare.


Postat 20 maj, 2019
Teaterledare sökes

Teaterledare sökes

Titel: Teaterledare/konstnärlig resurs Plats: Övertorneå Vi söker en mångfacetterad och engagerad teaterledare med bredd i sitt kunnande inom regi, scenografi, ljud/ljus, skådespeleri och manusskrivande. En människa som har förmåga att lyfta och entusiasmera och...

Revy i Pajala

Revy i Pajala

I januari 2024 blir det återigen revy i Pajala. Revy är något som Pajalas amatörskådisar och publik har saknat ända sedan 2014. Tio år sedan sist! Nu är det dags igen! Dörren är öppen! Vill du vara med och skapa en revy om händelserna i Pajala? Antingen hoppar du med...

Språkläger – Kielipesä

Språkläger – Kielipesä

Meänkieli språkläger för alla! För dig som vill vara i en omgivning där språket hörs. Där du får prova på ord och fraser, ramsor och sånger, lyssna och prata. Där du får leka och göra kreativa aktiviteter, och hela tiden bada i språket. För dig som kan lite meänkieli,...