Biennal med flera intressanta möten!

Tornedalsteatern har besökt scenkonstbiennalen som detta år gick av stapeln i Sundsvall. Biennalen är en branschträff som arrangeras vartannat år på olika platser i Sverige.

I torsdags medverkade jag vid ett seminarium tillsammans med cheferna från Giron Sámi Teáhter och Uusi teatteri och diskuterade förutsättningarna för våra tre minoritetsteatrar. Seminariet var välbesökt och synliggjorde Tornedalsteatern på ett bra sätt. Med på resan var också vår ordförande Roland Björkén och vi besökte olika föreläsningar, paneldebatter och även någon av de teaterföreställningar som visades på biennalen. Vi hade också möjlighet att träffa Bella Lawson som är handläggare på Kulturrådet för alla Sveriges minoriteter. Det var hon som föreslog till scenkonstbiennalen att genomföra ett seminarium om minoriteterna. Vi hade även ett möte med teaterchefen på Riksteatern, Dritero Kasapi, där vi talade om vilka möjliga vägar det finns för framtida samarbeten. Riksteatern och Region Norrbotten ska i november ordna ett tvådagars seminarium, där vi förhoppningsvis kan lägga upp en tydlig handlingsplan utifrån det samverkansavtal som upprättades mellan Region Norrbotten och Riksteatern med syfte att synliggöra Tornedalsteatern och Samiska teatern ännu mer. För övrigt mötte jag en hel del gamla teaterbekanta och knöt även en del nya kontakter för framtida kreativa samarbeten.

Erling Fredriksson, teaterchef och konstnärlig ledare.


Postat 20 maj, 2019
Teaterledare sökes

Teaterledare sökes

Titel: Teaterledare/konstnärlig resurs Plats: Övertorneå Vi söker en mångfacetterad och engagerad teaterledare med bredd i sitt kunnande inom regi, scenografi, ljud/ljus, skådespeleri och manusskrivande. En människa som har förmåga att lyfta och entusiasmera och...

EATNU-ÄLV-ENU

EATNU-ÄLV-ENU

Det blir sommarteater i Jukkasjärvi! Det började med att projektet Bada i Kultur (Ida-Maria Svonni) tog kontakt med Tornedalsteatern i hopp om att få till en teaterpjäs som passar in när hembygdsmuseet återinvigs. Syftet var att belysa hur människor i de två...

Sök en roll i UMMIKKOS

Sök en roll i UMMIKKOS

Det är sant! Tornedalsteatern ska för första gången göra en egen pjäs tillsammans med Riksteatern. Det är stort! Episkt! Hösten 2025 behöver vi fyra skådespelare till den nyskrivna pjäsen Ummikkos av Camilla Blomqvist och i regi av Lo Kauppi. 2 månader repetition sker...