Premiären av Forma Tellus närmar sig

FORMA TELLUS – En pjäs om Struves meridianbåge, världsarvet i Tornedalen som satte världen på kartan.

Det fina med teater är att det går att förvandla även torr information till något spännande och roligt. Så tänkte Leader Tornedalen 2020 när de kontaktade Tornedalsteatern. De har ett projekt som handlar om att öka den lokala kännedomen och attraktionsvärdet kring Struves meridianbåge, som har fyra mätpunkter här i Tornedalen. Projektledaren beställde en teater om Struve som passar för mellanstadieelever. Tornedalsteatern nappade direkt. Anton Hennix Raukola bosatt i Pajala fick uppdraget att skriva manuset eftersom han är mycket kunnig inom både teater och Tornedalens historia.

Anton skrev en skruvad pjäs om hur det gick till när Struves mätningar genomfördes i Tornedalen. Pjäsen handlar även om hur Europa såg ut i början av 1800-talet och varför Struves forskning var så viktig. Den stora frågan är förstås ”Vad är ett världsarv?”.

Repetitionerna började 12 augusti och nu är premiärveckan här. Det börjar bli lite pirrigt. Skådespelarna får sina sista direktiv från regissören Lisa Hennix Raukola och de vässar formen inför torsdagens premiär. Eftersom pjäsen ska spelas för mellanstadieelever så behövs provpublik för att få den rätta stämningen i salongen. ”Det är dags att få visa upp vad vi har övat in. Ska bli kul att få känna publikens gensvar.” säger Anders Karkea som egentligen är mer van att stå på scen som trubadur. Anders Karkea och Anna Åsdell är skådespelarna som ska berätta historien om Struve. De får spela flera olika karaktärer för att kunna berätta om både 1800-talets Europa och mätningarna som utfördes i Tornedalen. De har flera dialekter och ombyten att hålla reda på. Det är snabba svängar och mycket fakta som ska fram. ”Det gäller att fånga elevernas uppmärksamhet och behålla den i 40 minuter. Man får ta till alla tricks som man kan.” säger Anna som har lång erfarenhet från turnéer med bland annat Giron Sámi Teahter.

Premiärveckan innehåller två repetitioner inför fjärdeklassare, ett genrep för sjundeklassare och en offentlig premiär på torsdag kväll. Premiären är den enda offentliga föreställningen och Tornedalsteatern hoppas att den trogna publiken ska dyka upp trots att älgjakten precis har börjat.

Foto: Kjell Kangas
Text: Mia Fors

Postat 2 september, 2019
Vanhat laulut – Gamla sånger

Vanhat laulut – Gamla sånger

Vanhat laulut är en föreställning där två sagor inspirerade av Kalevalas sånger berättas av en amatörteaterensemble kring en sprakande brasa. Sagorna berättas med mystik, med humor och i direktkontakt med barnen. Enkel rekvisita och scenografi som uppmuntrar fantasin;...

Sommarteater i Karungi

Sommarteater i Karungi

Sakarigården är verkligen en fantastisk byggnad som bär på många intressanta historier. Under våren och sommaren 2024 kommer Sakarigården återigen fyllas av liv. Det blir en stor sommarteater om "emigranterna" som sökte lyckan i Amerika och sedan återvände till...

Nationalscen!

Nationalscen!

Tornedalsteatern blir Nationalscen! Den 15 november 2023 är dagen då Sveriges första Sannings- och försoningskommission lämnar in sitt slutbetänkande och Tornedalsteatern arrangerar en livestreamad läsning av utredningens vittnesmål, en 10 timmar lång manifestation....