Tack till alla kulturintresserade lärare!

Tänk vad kultur är viktigt! Tänk vad mycket glädje man får av kultur! Tänk vad viktigt att det finns duktiga kulturskolelärare! Och tack till alla vanliga lärare som har en härlig inställning till kultur!

Jag hade en lågstadiefröken i Kaunisvaara skola som älskade teater och musik. Tillsammans med Karin lärde vi oss att spela teater och vi övade flitigt inför våra julspel och konserter. Därtill hade vi en danslärare som kom till vår skola varje onsdag. Ingrid lärde oss att dansa alla möjliga konstiga danser. Tänk vad roligt vi hade! Mitt intresse för musik, sång, dans och teater startade i Kaunisvaara skola och intresset fick fortsätta att utvecklas via Pajalas musiklärare.

Igår hade Tornedalsteatern besök av niondeklassare från Centralskolan i Pajala. De ville veta mer om kulturarbetarnas möjligheter i glesbygd. Det passade ju bra eftersom vi just nu har huset fullt av kulturarbetare. Erling Fredriksson, Lisa Hennix Raukola, Pia Suonvieri, Nikolai Äystö Lindholm, Pernilla Fagerlönn, Anders Karkea och jag berättade om våra val, karriärer och intressen. Det är tydligt att våra vägar har påverkats av de musik- och danslärare som vi mötte i ungdomen. Vårt budskap till eleverna var att välja studier och yrken efter deras egna intressen och specialiteter. Om man har ett eget driv så kommer det att gå bra. Mötet med eleverna innehöll en stor dos glesbygdspropaganda och ett budskap om att det går bra att arbeta med kultur i glesbygd. Nikolai som har sitt ursprung i Stockholm vittnade om att det är enklare att skapa nätverk i glesbygd. Det tog honom bara en vecka att hitta nya musikervänner när han flyttade till Malmberget för några år sedan. Tack till samhällskunskapsläraren LG som tog med eleverna till teatern! Det är så viktigt för Tornedalsteatern att lärarna har ett kulturintresse! Lärarens inställning gentemot kultur är givetvis extra viktig för de elever som själva tycker om att spela instrument, sjunga, skriva texter eller spela teater. Lärarnas attityd till kultur är också viktig för alla elever som är på väg till en föreställning eller en konsert. Låt eleverna få uppleva kultur med öppna sinnen.

Idag begravs Bengt Granberg. En person som har haft stort inflytande på musiklivet i Pajala kommun. Vi är många som har lärt oss att spela ”Den lilla vita duvan” på gitarr under ledning av Bengt. Teaterchefen Erling berättar att det var Bengt som öppnade dörren till musikens värld. Erling deltar på Bengts begravning, medan vi andra stannar kvar på teatern för att fixa alla olika förberedelser inför premiären nästa lördag med Kabaré No niin. Skådisarna går noggrant igenom alla repliker så att det blir rätt översättningar i textningsmaskinen. Snickarna har just levererat ett utedass som ska vara med i scenografin. Teknikern ställer in ljud och ljus med regissören. Jag ska ägna eftermiddagen åt att sy några detaljer i scenografin. Under helgen har konstnären uppdraget att måla utedassets utsida. Ser fram emot premiären som är fullsatt! Därefter blir det turné genom hela länet med totalt 16 föreställningar på tre veckor.

Önskar er en härlig oktoberhelg. Ladda upp för nästa helg som är en riktigt teaterhelg! Tornedalsteatern ger Jupin Sisaret i Haparanda, Nikkala och Kuivakangas. Kabaré No niin spelas i Pajala och Kämpälä spelas i Luleå. Maffigt!

Postat 18 oktober, 2019
Teaterledare sökes

Teaterledare sökes

Titel: Teaterledare/konstnärlig resurs Plats: Övertorneå Vi söker en mångfacetterad och engagerad teaterledare med bredd i sitt kunnande inom regi, scenografi, ljud/ljus, skådespeleri och manusskrivande. En människa som har förmåga att lyfta och entusiasmera och...

Revy i Pajala

Revy i Pajala

I januari 2024 blir det återigen revy i Pajala. Revy är något som Pajalas amatörskådisar och publik har saknat ända sedan 2014. Tio år sedan sist! Nu är det dags igen! Dörren är öppen! Vill du vara med och skapa en revy om händelserna i Pajala? Antingen hoppar du med...

Språkläger – Kielipesä

Språkläger – Kielipesä

Meänkieli språkläger för alla! För dig som vill vara i en omgivning där språket hörs. Där du får prova på ord och fraser, ramsor och sånger, lyssna och prata. Där du får leka och göra kreativa aktiviteter, och hela tiden bada i språket. För dig som kan lite meänkieli,...