Heidi ersätter Pia – och en liten ändring i turnéplanen

Pia Suonvieri ramlade och skadade sin axel, in action, på scen i Kiruna. Hon behövde operation och teaterchefen Erling började genast tänka ut vem som skulle kunna axla Pias rollkaraktär Marju, den äldre systern i familjen Klinkku. Det visade sig att ersättaren fanns väldigt nära. Nämligen i teknikerbåset! Heidi Wennberg hade uppdraget som textningstekniker och kliver nu upp på scenen. Det är en tuff uppgift att lära sig en två-aktare på bara några dagars repetitioner. Det är ju förstås en stor fördel att Heidi redan har sett föreställningen ett otal gånger och dessutom klickat fram de översatta replikerna. Vilken tur för Tornedalsteatern att hon har ett förflutet som bland annat skådespelare och dessutom har finska som modersmål! Det här kommer att bli bra!

Här är en liten filmsnutt där Heidi är med.

I torsdags började repetitionerna tillsammans med Heidi. Det är så klart blandade känslor att komma tillbaka till teaterlokalen i Pajala och börja om från början. Men ”the show must go on”! Det är bara att bita ihop och sätta scen efter scen. Med hjälp av ensemblens kontakter har vi även hittat en ny textningstekniker vid namn Tina Korkeamaa. Tina var på plats på fredag för att lära sig hur textningen fungerar.

Det är förstås tråkigt att turnén fick ett avbrott. Vittangi, Skaulo-Puoltikasvaara och Gällivare gick tyvärr miste om Kabaré No niin. Hoppas verkligen att informationen om de inställda föreställningar gick fram. Det är ju trist om det är flera personer som kommit till teaterlokalen i onödan.

På onsdag 6 nov kl 19 kör turnén igång på nytt i Övertorneå Folkets hus. Detta innebär att tisdagens spelning utgår och att Juoksengi-borna tyvärr måste ta sig till Övertorneå på onsdagen. Valet av lokal blev Övertorneå Folkets hus eftersom vi vill att så många som möjligt ska få se kabarén. Därefter hoppas vi verkligen att turnén ska få rulla på utan bekymmer. Vi har nämligen flera fina spelningar att se fram emot.

Turnén avslutas med tre kvällsföreställningar i Luleå. På torsdag 14 nov får regionens konferensdeltagare njuta av en tornedalsk kabaré. På fredag 15 nov spelas kabarén för allmänheten på Kulturcentrum Ebeneser. Det är redan 86 biljetter sålda så vi törs hoppas på ett fullsatt Ebeneser. På lördag spelas Kabaré No niin för konferensgästerna på Riksteaterns evenemang ”Scenkonstdagarna”. Denna gång spelas kabarén på Norrbottensteatern. Här finns det också möjlighet att köpa biljetter till de platser som konferensdeltagarna inte nyttjar. Så det finns alltså två möjligheter för luleborna att se Kabaré No niin.

Postat 3 november, 2019
POPPA rapport med POPPA förslag

POPPA rapport med POPPA förslag

Maja Mella från Föreningen Norden (tidigare STR-T) har varit projektledare för en viktig utredning för vår minoritet. En viktig milstolpe på väg mot en kulturinstitution för tornedalingar, kväner och lantalaiset har uppnåtts. Under tre år har frågan utretts inom ramen...

Sommarteater i Karungi

Sommarteater i Karungi

Sakarigården är verkligen en fantastisk byggnad som bär på många intressanta historier. Under våren och sommaren 2024 kommer Sakarigården återigen fyllas av liv. Det blir en stor sommarteater om "emigranterna" som sökte lyckan i Amerika och sedan återvände till...

Tornedalens konstnärsmöte

Tornedalens konstnärsmöte

TORNEDALENS KONSTNÄRSMÖTE samlar ihop alla konstnärer i alla konstformer från båda sidor av Torneälven för första gången i Ylitornio 15-16 juli 2023! Längtar du efter att känna dig som en del av en större grupp och nätverk med andra artister från området? Söker du...