Meänkieli oon teän kieli

Projektet ”Meänkieli oon teän kieli” startade i september 2019 som ett samarbete mellan Tornedalsteatern och studieförbundet Sensus i Kalmar. Syftet var att teaterledaren Nellie Skogsberg ville öka intresset för den Tornedalska kulturen hos sina teaterungdomar i Kiruna. Hen ville visa att språket och kulturen var både spännande och vackert och att det kunde vara intressant för vem som helst att ta del av, oavsett var i landet man bor.

Teatergruppen från Kalmar heter Teater Normalla och började arbeta med fyra korta pjäser baserade på noveller ur Erik Kuoksus bok Autio. Teater Normalla består av ungdomar mellan 16 och 26 år. Under sportlovet 2020 kom Teater Normalla på studiebesök till Kiruna och besökte flera av de platserna som novellerna utspelar sig på, bl.a. Abisko och Karesuando. De träffade även Pajala unga riksteaterförening och Nellies teaterelever från Kiruna Kulturskola. I oktober 2020 kom gruppen tillbaka till Kiruna och under en helg på Tärendö Folkets hus spelades fyra föreställningar upp: Isän ääni, Tallarna på Supasvaara, Den gröna jungfrun och Skogarnas Herre. Teatereleverna från Kiruna Kulturskola hade fått träna in ramsan som ”gruppen” mässar i Skogarnas Herre och spelade med i föreställning som deltagare i ritualen.

Projektet är nu avslutat men det finns planer för att Teater Normalla själva ska kunna spela vidare dessa föreställningar nere i södra Sverige. I Kiruna har Nellies teaterelever som en följd av projektet valt att spela en egen version på Den gröna jungfrun. Denna utspelar sig i Abisko under svältåren på 1860-talet och innehåller repliker på svenska, meänkieli och nordsamiska. Planen är också att upprätthålla kontakten som etablerades mellan ungdomarna i Pajala, Kiruna och Kalmar och på så sätt fortsätta nätverkandet och utbytet av tankar och erfarenheter.

 

Teater Normalla på besök i Karesuando, februari 2020.

Postat 30 april, 2021
Nominera till vår styrelse

Nominera till vår styrelse

I slutet av mars är det dags för Tornedalsteaterns årsmöte. Vi i valberedningen vill påminna medlemmarna att nominera ledamöter till de olika posterna. Du behöver ej kontakta den som Du vill nominera - vi kan ta den kontakten – men skriv gärna några ord om varför Du...

Språkläger 12-14 aug

Språkläger 12-14 aug

Meänkieli språkläger för alla! För dig som vill vara i en omgivning där språket hörs. Där du får prova på ord och fraser, ramsor och sånger, lyssna och prata. Där du får leka och göra kreativa aktiviteter, och hela tiden bada i språket. För dig som kan lite meänkieli,...

Unga ambassadörer

Unga ambassadörer

Syftet med projektet "Unga ambassadörer" är att öka intresset för den Tornedalska kulturen hos teaterungdomar. Teaterledaren Gudrun Skogsberg vill visa att språket och kulturen är både spännande och vackert och att det kan vara intressant för vem som helst att ta del...