Meänkieli oon teän kieli

Projektet ”Meänkieli oon teän kieli” startade i september 2019 som ett samarbete mellan Tornedalsteatern och studieförbundet Sensus i Kalmar. Syftet var att teaterledaren Nellie Skogsberg ville öka intresset för den Tornedalska kulturen hos sina teaterungdomar i Kiruna. Hen ville visa att språket och kulturen var både spännande och vackert och att det kunde vara intressant för vem som helst att ta del av, oavsett var i landet man bor.

Teatergruppen från Kalmar heter Teater Normalla och började arbeta med fyra korta pjäser baserade på noveller ur Erik Kuoksus bok Autio. Teater Normalla består av ungdomar mellan 16 och 26 år. Under sportlovet 2020 kom Teater Normalla på studiebesök till Kiruna och besökte flera av de platserna som novellerna utspelar sig på, bl.a. Abisko och Karesuando. De träffade även Pajala unga riksteaterförening och Nellies teaterelever från Kiruna Kulturskola. I oktober 2020 kom gruppen tillbaka till Kiruna och under en helg på Tärendö Folkets hus spelades fyra föreställningar upp: Isän ääni, Tallarna på Supasvaara, Den gröna jungfrun och Skogarnas Herre. Teatereleverna från Kiruna Kulturskola hade fått träna in ramsan som ”gruppen” mässar i Skogarnas Herre och spelade med i föreställning som deltagare i ritualen.

Projektet är nu avslutat men det finns planer för att Teater Normalla själva ska kunna spela vidare dessa föreställningar nere i södra Sverige. I Kiruna har Nellies teaterelever som en följd av projektet valt att spela en egen version på Den gröna jungfrun. Denna utspelar sig i Abisko under svältåren på 1860-talet och innehåller repliker på svenska, meänkieli och nordsamiska. Planen är också att upprätthålla kontakten som etablerades mellan ungdomarna i Pajala, Kiruna och Kalmar och på så sätt fortsätta nätverkandet och utbytet av tankar och erfarenheter.

 

Teater Normalla på besök i Karesuando, februari 2020.

Postat 30 april, 2021
Teaterledare sökes

Teaterledare sökes

Titel: Teaterledare/konstnärlig resurs Plats: Övertorneå Vi söker en mångfacetterad och engagerad teaterledare med bredd i sitt kunnande inom regi, scenografi, ljud/ljus, skådespeleri och manusskrivande. En människa som har förmåga att lyfta och entusiasmera och...

EATNU-ÄLV-ENU

EATNU-ÄLV-ENU

Det blir sommarteater i Jukkasjärvi! Det började med att projektet Bada i Kultur (Ida-Maria Svonni) tog kontakt med Tornedalsteatern i hopp om att få till en teaterpjäs som passar in när hembygdsmuseet återinvigs. Syftet var att belysa hur människor i de två...

Sök en roll i UMMIKKOS

Sök en roll i UMMIKKOS

Det är sant! Tornedalsteatern ska för första gången göra en egen pjäs tillsammans med Riksteatern. Det är stort! Episkt! Hösten 2025 behöver vi fyra skådespelare till den nyskrivna pjäsen Ummikkos av Camilla Blomqvist och i regi av Lo Kauppi. 2 månader repetition sker...