Meänkieli oon teän kieli

Projektet ”Meänkieli oon teän kieli” startade i september 2019 som ett samarbete mellan Tornedalsteatern och studieförbundet Sensus i Kalmar. Syftet var att teaterledaren Nellie Skogsberg ville öka intresset för den Tornedalska kulturen hos sina teaterungdomar i Kiruna. Hen ville visa att språket och kulturen var både spännande och vackert och att det kunde vara intressant för vem som helst att ta del av, oavsett var i landet man bor.

Teatergruppen från Kalmar heter Teater Normalla och började arbeta med fyra korta pjäser baserade på noveller ur Erik Kuoksus bok Autio. Teater Normalla består av ungdomar mellan 16 och 26 år. Under sportlovet 2020 kom Teater Normalla på studiebesök till Kiruna och besökte flera av de platserna som novellerna utspelar sig på, bl.a. Abisko och Karesuando. De träffade även Pajala unga riksteaterförening och Nellies teaterelever från Kiruna Kulturskola. I oktober 2020 kom gruppen tillbaka till Kiruna och under en helg på Tärendö Folkets hus spelades fyra föreställningar upp: Isän ääni, Tallarna på Supasvaara, Den gröna jungfrun och Skogarnas Herre. Teatereleverna från Kiruna Kulturskola hade fått träna in ramsan som ”gruppen” mässar i Skogarnas Herre och spelade med i föreställning som deltagare i ritualen.

Projektet är nu avslutat men det finns planer för att Teater Normalla själva ska kunna spela vidare dessa föreställningar nere i södra Sverige. I Kiruna har Nellies teaterelever som en följd av projektet valt att spela en egen version på Den gröna jungfrun. Denna utspelar sig i Abisko under svältåren på 1860-talet och innehåller repliker på svenska, meänkieli och nordsamiska. Planen är också att upprätthålla kontakten som etablerades mellan ungdomarna i Pajala, Kiruna och Kalmar och på så sätt fortsätta nätverkandet och utbytet av tankar och erfarenheter.

 

Teater Normalla på besök i Karesuando, februari 2020.

Postat 30 april, 2021
2 årsmöten

2 årsmöten

Måndag 18 mars kl 18 samt Måndag 15 april kl 18 Årsmötet är digitalt via Teams. Anmäl dig till mia@tornedalsteatern.se för att få alla möteshandlingar och möteslänken. Vi bjuder in till två årsmöten för att vi tycker att det är dags att revidera stadgarna. De behöver...

Vanhat laulut – Gamla sånger

Vanhat laulut – Gamla sånger

Vanhat laulut är en föreställning där två sagor inspirerade av Kalevalas sånger berättas av en amatörteaterensemble kring en sprakande brasa. Sagorna berättas med mystik, med humor och i direktkontakt med barnen. Enkel rekvisita och scenografi som uppmuntrar fantasin;...

Sommarteater i Karungi

Sommarteater i Karungi

Sakarigården är verkligen en fantastisk byggnad som bär på många intressanta historier. Under våren och sommaren 2024 kommer Sakarigården återigen fyllas av liv. Det blir en stor sommarteater om "emigranterna" som sökte lyckan i Amerika och sedan återvände till...