POPPA rapport med POPPA förslag

Maja Mella från Föreningen Norden (tidigare STR-T) har varit projektledare för en viktig utredning för vår minoritet. En viktig milstolpe på väg mot en kulturinstitution för tornedalingar, kväner och lantalaiset har uppnåtts. Under tre år har frågan utretts inom ramen för projektet Kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset.

Nu går det att ta del av slutrapporten POPPA – ”het”.
I POPPA finns flera förslag på insatser.
Det handlar om ett huvudmuseum, ett digitalt informationscentrum och forskning på området.

Förstudien ska nu behandlas av politiken på både regional och nationell nivå.

Gå in och läs rapporten som en pdf på följande länk Efterlängtat steg mot en kulturinstitution för meänkielitalande – Utveckla Norrbotten

Vi på Tornedalsteatern har deltagit i utredningen i styrgruppen, referensgruppen och i olika workshops. Vi hoppas nu att politikerna tillskjuter medel så att vår minoritet får de institutioner och funktioner som vi vill ha och behöver.

 

Postat 15 september, 2023
Sommarteater i Karungi

Sommarteater i Karungi

Sakarigården är verkligen en fantastisk byggnad som bär på många intressanta historier. Under våren och sommaren 2024 kommer Sakarigården återigen fyllas av liv. Det blir en stor sommarteater om "emigranterna" som sökte lyckan i Amerika och sedan återvände till...

Tornedalens konstnärsmöte

Tornedalens konstnärsmöte

TORNEDALENS KONSTNÄRSMÖTE samlar ihop alla konstnärer i alla konstformer från båda sidor av Torneälven för första gången i Ylitornio 15-16 juli 2023! Längtar du efter att känna dig som en del av en större grupp och nätverk med andra artister från området? Söker du...

Teaterledare sökes

Teaterledare sökes

Titel: Teaterledare/konstnärlig resurs Plats: Övertorneå Vi söker en mångfacetterad och engagerad teaterledare med bredd i sitt kunnande inom regi, scenografi, ljud/ljus, skådespeleri och manusskrivande. En människa som har förmåga att lyfta och entusiasmera och...