POPPA rapport med POPPA förslag

Maja Mella från Föreningen Norden (tidigare STR-T) har varit projektledare för en viktig utredning för vår minoritet. En viktig milstolpe på väg mot en kulturinstitution för tornedalingar, kväner och lantalaiset har uppnåtts. Under tre år har frågan utretts inom ramen för projektet Kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset.

Nu går det att ta del av slutrapporten POPPA – ”het”.
I POPPA finns flera förslag på insatser.
Det handlar om ett huvudmuseum, ett digitalt informationscentrum och forskning på området.

Förstudien ska nu behandlas av politiken på både regional och nationell nivå.

Gå in och läs rapporten som en pdf på följande länk Efterlängtat steg mot en kulturinstitution för meänkielitalande – Utveckla Norrbotten

Vi på Tornedalsteatern har deltagit i utredningen i styrgruppen, referensgruppen och i olika workshops. Vi hoppas nu att politikerna tillskjuter medel så att vår minoritet får de institutioner och funktioner som vi vill ha och behöver.

 

Postat 15 september, 2023
Vanhat laulut – Gamla sånger

Vanhat laulut – Gamla sånger

Vanhat laulut är en föreställning där två sagor inspirerade av Kalevalas sånger berättas av en amatörteaterensemble kring en sprakande brasa. Sagorna berättas med mystik, med humor och i direktkontakt med barnen. Enkel rekvisita och scenografi som uppmuntrar fantasin;...

Sommarteater i Karungi

Sommarteater i Karungi

Sakarigården är verkligen en fantastisk byggnad som bär på många intressanta historier. Under våren och sommaren 2024 kommer Sakarigården återigen fyllas av liv. Det blir en stor sommarteater om "emigranterna" som sökte lyckan i Amerika och sedan återvände till...

Nationalscen!

Nationalscen!

Tornedalsteatern blir Nationalscen! Den 15 november 2023 är dagen då Sveriges första Sannings- och försoningskommission lämnar in sitt slutbetänkande och Tornedalsteatern arrangerar en livestreamad läsning av utredningens vittnesmål, en 10 timmar lång manifestation....