POPPA rapport med POPPA förslag

Maja Mella från Föreningen Norden (tidigare STR-T) har varit projektledare för en viktig utredning för vår minoritet. En viktig milstolpe på väg mot en kulturinstitution för tornedalingar, kväner och lantalaiset har uppnåtts. Under tre år har frågan utretts inom ramen för projektet Kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset.

Nu går det att ta del av slutrapporten POPPA – ”het”.
I POPPA finns flera förslag på insatser.
Det handlar om ett huvudmuseum, ett digitalt informationscentrum och forskning på området.

Förstudien ska nu behandlas av politiken på både regional och nationell nivå.

Gå in och läs rapporten som en pdf på följande länk Efterlängtat steg mot en kulturinstitution för meänkielitalande – Utveckla Norrbotten

Vi på Tornedalsteatern har deltagit i utredningen i styrgruppen, referensgruppen och i olika workshops. Vi hoppas nu att politikerna tillskjuter medel så att vår minoritet får de institutioner och funktioner som vi vill ha och behöver.

 

Postat 15 september, 2023
Teaterledare sökes

Teaterledare sökes

Titel: Teaterledare/konstnärlig resurs Plats: Övertorneå Vi söker en mångfacetterad och engagerad teaterledare med bredd i sitt kunnande inom regi, scenografi, ljud/ljus, skådespeleri och manusskrivande. En människa som har förmåga att lyfta och entusiasmera och...

EATNU-ÄLV-ENU

EATNU-ÄLV-ENU

Det blir sommarteater i Jukkasjärvi! Det började med att projektet Bada i Kultur (Ida-Maria Svonni) tog kontakt med Tornedalsteatern i hopp om att få till en teaterpjäs som passar in när hembygdsmuseet återinvigs. Syftet var att belysa hur människor i de två...

Sök en roll i UMMIKKOS

Sök en roll i UMMIKKOS

Det är sant! Tornedalsteatern ska för första gången göra en egen pjäs tillsammans med Riksteatern. Det är stort! Episkt! Hösten 2025 behöver vi fyra skådespelare till den nyskrivna pjäsen Ummikkos av Camilla Blomqvist och i regi av Lo Kauppi. 2 månader repetition sker...