Nationalscen!

Tornedalsteatern blir Nationalscen!

Den 15 november 2023 är dagen då Sveriges första Sannings- och försoningskommission lämnar in sitt slutbetänkande och Tornedalsteatern arrangerar en livestreamad läsning av utredningens vittnesmål, en 10 timmar lång manifestation. Men det är även dagen då Tornedalsteatern kommer att utropa sig själv till Nationalscen för tornedalingar, kväner och lantalaiset i Sverige.

Vid inledningen av manifestationen kl. 14.00 kommer teaterchefen Erling Fredriksson utropa Tornedalsteatern som Nationalscen för minoriteten. Beslutet att utropa sig som Nationalscen för minoriteten är självbefattat, utan statlig ansökan, men också självklart. Som ensam teater i Sverige med uppdrag att främja historien, kulturen och språket för tornedalingar, kväner och lantalaiset är teaterns epitet redan givet. Tornedalsteatern är en Nationalscen för en nationell minoritet i Sverige. Valet att utropa sig som Nationalscen handlar inte i första hand om att få ett statligt erkännande, utan snarare om att bygga upp en stolthet över en institution som främjar och bevarar den kultur och historia som minoriteten är sprungen ur. Steget är en naturlig fortsättning efter att Sannings- och försoningskommissionens slutbetänkande lämnas över till kulturministern. Det är inte för inte som manifestationen går under namnet ”Meän aika oon nyt”, för vår tid är nu.

Om ni har frågor, kontakta Erling Fredriksson, Teaterchef och konstnärlig ledare
erling@tornedalsteatern.se, 073-7461856

Postat 10 november, 2023
EATNU-ÄLV-ENU

EATNU-ÄLV-ENU

Det blir sommarteater i Jukkasjärvi. Det började med att projektet Bada i Kultur (Ida-Maria Svonni) tog kontakt med Tornedalsteatern i hopp om att få till en teaterpjäs som passar in när hembygdsmuseet återinvigs. Syftet var att belysa hur människor i de två...

Sök en roll i UMMIKKOS

Sök en roll i UMMIKKOS

Det är sant! Tornedalsteatern ska för första gången göra en egen pjäs tillsammans med Riksteatern. Det är stort! Episkt! Hösten 2025 behöver vi fyra skådespelare till den nyskrivna pjäsen Ummikkos av Camilla Blomqvist och i regi av Lo Kauppi. 2 månader repetition sker...

Språkläger – Kielipesä

Språkläger – Kielipesä

Språklägret startar på fredag 16 augusti kl 15 och avslutas på söndag 18 augusti kl 13. Programmet är fyllt av aktiviteter som fiske, teater, snickeri, sång, lekar och så flera goda matstunder. I Suaningis gamla skola ”Svangården” bor vi i sovsalar med 5-10 bäddar. Om...