UMMIKKOS

Ummikkos – Om att förlora rötter och att ta dem tillbaka
Ett samarbete mellan Tornedalsteatern och Riksteatern. Tack vare Riksteatern kommer våra berättelser spridas över hela landet!

En vinterkväll sitter Jonna i sin nyköpta gård och försöker lära sig meänkieli, farfars språk, det hon aldrig fick lära sig som barn. Språket farfar nu endast talar då blodproppen tagit svenskan ifrån honom. Utanför fönstret närmar sig Lasse. Han som en gång ägde samma gård, han som lämnade byn för många år sen, men som nu drivs tillbaka, av anledningar inte ens han själv förstår. På andra sidan jorden grubblar Markus, Lasses son, på vad hans efternamn betyder, och varför han inte verkar kunna vänja sig med de nya ljuden i den nya stora staden. Katarina minns kampen de förde på åttiotalet. Striden om språket, identiteten och kulturen. Den de förde mot årtionden av försvenskningspolitik och skam. Striden de till slut vann, men till vilket pris? Var det värt det?

Vad betyder ens rötter? Vad betyder ens ursprung, om man behövt lämna kulturen bakom sig? Vem blir man om man inte fått lov till att tala sitt språk eller aldrig fått lära sig det? Och är det möjligt att ta sitt ursprung tillbaka?

Ummikkos är ett nyskrivet drama om tornedalingarnas strävan från fyrtiotalet fram till idag. Berättelser om personliga öden sammanvävda till en vacker, sorglig och omskakande historia om att kämpa, tvingas, eller vägra anpassa sig, om att ryckas upp från sina rötter. Ett öde som delas av många Ummikkos världen över idag.

Ummikko är meänkieli för en person som inte talar omgivningens språk. Ett ord för tornedalingar, kväner och lantalaiset som inte har fått lära sig meänkieli.

Redan i foajén möts publiken av tornedalska upplevelser för alla sinnen. Tornedalsteatern har i uppdrag att skapa en kunskapshöjande utställning i samband med Ummikkos turné. ”Förrätten” som utställningen kallas är en del av försoningsprocessen mellan staten och minoriteten. ”Förrätten” serveras i samarbete med den lokala arrangören. Frågor om den mobila utställningen kan mejlas till mia(a)tornedalsteatern.se.

Turnéplan

2025

Håll utkik på de lokala riksteaterföreningarnas hemsidor. Det är de som arrangerar och säljer biljetter!

16 okt – Pajala Folkets hus – PREMIÄR!
17 okt – Pajala Folkets hus
19 okt – Överkalix Folkets hus, Teatern
21 okt – Gällivare Folkets hus, Blå Forell
22 okt – Kiruna Aurora, Kaamos
24 okt – Haparanda Folkets hus, Teatern
27 okt – Luleå Norrbottensteatern, Scen 2
28 okt – Luleå Norrbottensteatern, Scen 2
30 okt – Skellefteå Sara Kulturhus, Scen 2

2 nov – Östersund Storsjöteatern
4 nov – Umeå Väven, Vävenscenen
14 nov – Uppsala Gottsunda Dans & Teater
15 nov – Surahammar Folkets hus
17 nov – Nyköping Teatern
18 nov – Linköping Sagateatern
19 nov – Norrköping Louis De Geer, Flygeln
20 nov – Kumla Folkan/Teatern
26 nov – Uddevalla Östraoteatern (ej bekräftad)
27 nov – Varberg Teater Halland, Stora scen

2 dec – Hudiksvall Kulturhuset
5 dec – Sundsvalls teater
7 dec – Örnsköldsvik Folkan Teater
9 dec – Botkyrka, Hallunda Folkets hus
10 dec – Södertälje, Ytterjärna Kulturhuset
12 dec – Stockholm, Årsta Folkets hus

Medverkande

Manus: Camilla Blomqvist
Regi och scenografi: Filip Alexanderson
Kostymdesign: Frida Hultcrantz
Dramaturg: Jani Lohikari
Ljusdesign: Peter Stockhaus
På scen: Timo Nieminen, Klara Pasma, Nikolai Äystö och Margareta Stone

Producent: Mia Fors och Venessa Koohnavard

Fakta

Föreställningen spelas och textas på svenska och meänkieli.
Pjäsen är ca 90 min lång + 30 minuters förrätt i foajén
Målgrupp: Vuxna

Fler föreställningar som kanske intresserar dig

I Sverige säger man förlåt

I Sverige säger man förlåt

En klassrumsföreställning om kopplingen mellan vår historia och våra beteenden och känslor. Vad hände egentligen i de där arbetsstugorna? Hur har det påverkat vårt folk? En innehållsrik föreställning med överraskningar. Klara har förberett en föreläsning om livet i...

Sommarteater i Jukkas

Sommarteater i Jukkas

2025 års stora sommarteater kommer sättas upp i Jukkasjärvi. På hembygdsgården. En aktuell pjäs som berör alla boende i trakten. Viktor Krutrök skrev förra årets korta sommarpjäs som spelades i Jukkasjärvi. Eatnu - Älv - Enu. Den pjäsen handlade om hur relationerna...

Nisses underbara resa genom Meänmaa

Nisses underbara resa genom Meänmaa

Selma Lagerlöfs bok om Nils Holgersson var en fin skildring av Sverige i början av 1900-talet. En bok som användes som läromedel i landets skolor. Men den boken hade en stor brist. Tornedalen fanns inte med! Detta ska vi ändra på! I november turnerar vi i våra...