Pohjonen-Davvi-Nord

Många hitresta resenärer har under historiens gång gjort Norden och de arktiska områdena kända ute i världen genom olika exotiska beskrivningar. Den karga orörda naturen, det magiska ljuset, lugnet och den genomträngande tystnaden är en del fenomen som skildrats. Men stämmer det överens med det vi själva upplever och tänker? Vad är vår egen relation till vårt område och till oss själva? Vi som bor och verkar här, hur känner vi egentligen? Finns det något som skulle kunna kallas för en ”nordlig klang”? Något som förenar oss eller skiljer oss åt helt och hållet. Finns det en nordlig humor? Hur ser vi på exploateringen och utnyttjandet av naturtillgångar i vårt område i en djupare mening? Och de olika språken, hur kommunicerar vi sinsemellan och blir vi förstådda och tagna på allvar? Kommer minoriteterna att överleva? Kan vi till sist berätta en mer nyanserad berättelse om oss själva? Det är en del av frågorna som utforskas i en konstnärlig process som mynnar ut i en föreställning med namnet Pohjonen-Davvi-Nord.

Initiativtagaren Tornedalsteatern är tillsammans med Kvääniteatteri och Piste Kollektiivi ansvariga för produktionen. De är regionala kulturinstitutioner med säten i Pajala, Storslett och Rovaniemi. Projektet är ett unikt internationellt samarbete på Nordkalotten. ”Det här är en önskan som jag haft länge. Genom den här typen av projekt kan vi bygga broar, stärka kulturen i norr och föra samman krafter som verkar för fred och vänskapliga förhållanden genom ett konstnärligt samarbete.” säger Erling Fredriksson teaterchef på Tornedalsteatern. ”Konstnärer kan bli vägvisare i det nordiska samarbetet i det förändrade världsläget” konstaterar Frank Jørstad teaterchef för Kvääniteatteri.

Projektet ”Pohjonen-Davvi-Nord” utvidgar och utvecklar de nordliga scenkonstnärernas samverkan och därmed även möjligheten att arbeta även i våra grannländer. Piste Kollektiivi som representerar Nordfinska scenkonstnärer i projektet ser stora fördelar med att etablera ett samarbete mellan organisationerna. Förhoppningen är att det blir bestående och återkommande effekter av samverkan mellan Sverige, Norge och Finland.

Inför produktionen har man samlat en spännande blandning av konstnärer från olika delar av Nordkalotten och från olika sceniska uttryck. Föreställningen skapas genom ett gemensamt utforskande, där de olika uttrycken får komma till tals. ”Det är ett drömprojekt med all den rikedom som vi har i gruppen och kan presentera för omvärlden” tillägger regissören Ida Løken Valkeapää.

Projektet finansieras av Nordisk Kulturkontakt, Nordisk Kulturfond, Musikverket, Kulturrådet (Sverige), Kulturrådet (Norge), Nordkalottrådet och Region Norrbotten.

Från vänster: Astrid, Mia, Riikka, Emma, Ida, Erling, Pia, Jenny, Klara, Titta och Isidor.

Här nedan följer bilder från workshopen i maj där artisterna improviserade och testade olika uttryck. Föreställningen kommer innehålla flera konstformer såsom dans, musik, sång, text och rytmer. Foto: Kjell Kangas.

Turnéplan

Turné hösten 2022

22 oktober Tärendö URPREMIÄR
26 oktober Rovaniemi
28 oktober HaparandaTornio
29 oktober Luleå
30 oktober Övertorneå

8 nov Karesuando
10 nov Storslett
12 nov Tromsö

Biljettsläpp 22 aug!

Medverkande

Manus: Jenny Svensson, Kvääniteatteri
Regi: Ida Løken Valkeapää, Kvääniteatteri
Musik: Erling Fredriksson, Tornedalsteatern, Tatu Kantomaa Piste Kollektiivi, Isidor Abdelkader
Ljus, scenografi, visuell design: Riikka Vuorenmaa Piste Kollektiivi
Kostym: Lotta Högberg Andersson
Ljuddesign och -teknik: Ola Kostet och Henrik Alakangas
Producenter: Pia Suonvieri, Mia Fors Tornedalsteatern, Inger Birkelund Kvääniteatteri, Laura Rekilä Piste Kollektiivi

På scen: Anton Hennix Raukola, Klara Pasma, Titta Court, Emma Elliane Oskal Valkeapää, Astrid Serine Hoel, Isidor Abdelkader, Erling Fredriksson

Fakta

Ca 120 sittplatser på två sidor om scenen.
Scenspråk: En härlig blandning av svenska, finska, meänkieli, samiska, norska, franska och engelska.
Längd: ca 90 min

 

Fler föreställningar som kanske intresserar dig

Hasse ja Helmi 3: Salaisuus-Hemligheten

Hasse ja Helmi 3: Salaisuus-Hemligheten

Hasse och Helmi är tillbaka med en tredje meänkielilektion. Denna gång blir det mer musik och show och många känslosamma ord dyker upp efter att hemligheten avslöjas. Helmi är som vanligt öppen för nya tankesätt medan Hasse är formell och vill ha ordning och reda...

I STORMEN VILAR JAG

I STORMEN VILAR JAG

I STORMEN VILAR JAG MYRSKYSSÄ LEPPÄÄN BÏEGKESNE MANNE LÏEGKEDEN IN THIS STORM I REST Fötterna pulserar och trumhinnorna likaså, is och snö som fastnar i mina kjolar, håret klistrar fast sig i nacken och dagen tar slut innan jag gör det. Jag hör deras viskningar och...

Den Lycklige Laxen

Den Lycklige Laxen

Äntligen blir det sommarteater vid Torneälvens strand i Pajala. I början av juli 2022 spelas återigen publiksuccén från år 1999 och 2000 "Den Lycklige Laxen". En musikal om Pajalas historia från 1600-tal till nutid. Regiuppdraget axlas av allas vår teaterpappa Bror...