Pohjonen-Davvi-Nord

Hur är POHJONEN? Vem bestämmer vad DAVVI är? Och var är NORD?
Genom personliga anekdoter, bad i nordliga ord, en forskningsexpedition från 1736 och lite disco undersöker Pohjonen-Davvi-Nord (une expérience magnifique) idén om att de nordliga landskapen i hög grad formar sina invånare.
Ett unikt samarbete mellan Tornedalsteatern, Kvääniteatteri (Norge) och Piste kollektiivi (Finland).

Från vänster. Anton Hennix Raukola, Astrid Serine Hoel, Emma Elliane Oskal Valkeapää, Atte Hänninen, Titta Court, Isidor Abdelkader och Erling Fredriksson. Foto: Lotta Nyberg

Man skulle kunna säga att en presenning innehar huvudrollen!

Celsius och Maupertius på sin resa mot NORR.

Många hitresta resenärer har under historiens gång gjort Norden och de arktiska områdena kända ute i världen genom olika exotiska beskrivningar. Den karga orörda naturen, det magiska ljuset, lugnet och den genomträngande tystnaden är en del fenomen som skildrats. Men stämmer det överens med det vi själva upplever och tänker? Vad är vår egen relation till vårt område och till oss själva? Vi som bor och verkar här, hur känner vi egentligen? Finns det något som skulle kunna kallas för en ”nordlig klang”? Något som förenar oss eller skiljer oss åt helt och hållet. Finns det en nordlig humor? Hur ser vi på exploateringen och utnyttjandet av naturtillgångar i vårt område i en djupare mening? Och de olika språken, hur kommunicerar vi sinsemellan och blir vi förstådda och tagna på allvar? Kommer minoriteterna att överleva? Kan vi till sist berätta en mer nyanserad berättelse om oss själva? Det är en del av frågorna som utforskas i en konstnärlig process som mynnar ut i en föreställning med namnet Pohjonen-Davvi-Nord.

Initiativtagaren Tornedalsteatern är tillsammans med Kvääniteatteri och Piste Kollektiivi ansvariga för produktionen. De är regionala kulturinstitutioner med säten i Pajala, Storslett och Rovaniemi. Projektet är ett unikt internationellt samarbete på Nordkalotten. ”Det här är en önskan som jag haft länge. Genom den här typen av projekt kan vi bygga broar, stärka kulturen i norr och föra samman krafter som verkar för fred och vänskapliga förhållanden genom ett konstnärligt samarbete.” säger Erling Fredriksson teaterchef på Tornedalsteatern. ”Konstnärer kan bli vägvisare i det nordiska samarbetet i det förändrade världsläget” konstaterar Frank Jørstad teaterchef för Kvääniteatteri.

Projektet ”Pohjonen-Davvi-Nord” utvidgar och utvecklar de nordliga scenkonstnärernas samverkan och därmed även möjligheten att arbeta även i våra grannländer. Piste Kollektiivi som representerar Nordfinska scenkonstnärer i projektet ser stora fördelar med att etablera ett samarbete mellan organisationerna. Förhoppningen är att det blir bestående och återkommande effekter av samverkan mellan Sverige, Norge och Finland.

Inför produktionen har man samlat en spännande blandning av konstnärer från olika delar av Nordkalotten och från olika sceniska uttryck. Föreställningen skapas genom ett gemensamt utforskande, där de olika uttrycken får komma till tals. ”Det är ett drömprojekt med all den rikedom som vi har i gruppen och kan presentera för omvärlden” tillägger regissören Ida Løken Valkeapää.

Projektet finansieras av Nordisk Kulturkontakt, Nordisk Kulturfond, Musikverket, Kulturrådet (Sverige), Kulturrådet (Norge), Nordkalottrådet och Region Norrbotten.

Från vänster: Astrid, Mia, Riikka, Emma, Ida, Erling, Pia, Jenny, Klara, Titta och Isidor.

Här nedan följer bilder från workshopen i maj där artisterna improviserade och testade olika uttryck. Föreställningen kommer innehålla flera konstformer såsom dans, musik, sång, text och rytmer. Foto: Kjell Kangas.

 

I augusti repeterade ensemblen i Tärendö Folkets hus. Här improviserar Emma och Atte med en jättestor presenning. ”Ta av dig peruken Maupertius!”

Turnéplan

Vi håller tummarna för att Pohjonen-Davvi-Nord ska bli antagen till Scenkonstbiennalen i juni 2023. Det vore fantastiskt att få återuppta denna otroliga föreställning och möta publiken i Stockholm!

Turné hösten 2022
22 oktober kl 18 Tärendö URPREMIÄR
26 oktober kl 19 Rovaniemi, SaNu – Saarenkylän Nuorisoseurantalo
28 oktober kl 19 Tornio, Tornion yhteislyseon lukio
29 oktober kl 18 Luleå Energi Arena
30 oktober kl 18 Övertorneå sporthall
8 nov kl 18 Karesuando sporthall
10 nov kl 19 Storslett Samfunnshuset
12 nov kl 18 Tromsö Kulta

Medverkande

Manus: Jenny Svensson (Tromsö)
Regi: Ida Løken Valkeapää (Tromsö)
Musik: Erling Fredriksson (Tärendö), Tatu Kantomaa (Rovaniemi), Isidor Abdelkader (Malmö), Mari Boine (Tromsö), Emma Elliane Oskal Valkeapää (Tromsö)
Koreografi: Titta Court (Tornio)
Ljus, scenografi och visuell design: Riikka Vuorenmaa (Rovaniemi)
Kostym: Lotta Högberg Andersson (Luleå)
Ljud- och ljusteknik: Ola Kostet (Pajala), Henrik Alakangas (Boden)
Producenter: Pia Suonvieri (Haparanda), Mia Fors (Pajala), Inger Birkelund (Storslett), Laura Rekilä (Rovaniemi)
Grafisk design: Saara Oinonen (Goa)

På scen: Anton Hennix Raukola (Pajala), Atte Hänninen (Reykjavik), Titta Court (Tornio), Emma Elliane Oskal Valkeapää (Tromsö), Astrid Serine Hoel (Oslo), Isidor Abdelkader (Malmö), Erling Fredriksson (Tärendö)

Fakta

Totalt 108 sittplatser på två sidor om scenen.
Scenspråk: En härlig blandning av svenska, finska, meänkieli, samiska, norska, franska och engelska.
Längd: ca 90 min och därtill en kaffepaus

Hur är POHJONEN? Vem bestämmer vad DAVVI är? Och var är NORD?
Genom personliga anekdoter, bad i nordliga ord, en forskningsexpedition från 1732 och lite disco undersöker Pohjonen-Davvi-Nord (une expérience magnifique) idén om att de nordliga landskapen i hög grad formar sina invånare. Definiering är riskfyllt och definitionsmakt i fel händer är livsfarligt. Vi vänder blicken mot egna händer och ser vad de håller. En presenning. En kaffekopp. Kanske en termometer. Det blir dans, det blir musik, det blir teater och det blir kaffe. Det blir finskt, norskt, franskt, samiskt, kvenskt, tornedalskt och ibland alldeles för svenskt. Det blir allsång, det blir lagom långt, det blir exploatering, det blir mörker, det blir ljus, det blir flyttfåglar, det blir kul. Kom!

Fler föreställningar som kanske intresserar dig

Ditlängtan

Ditlängtan

DITLÄNGTAN. Kaipuu sinne ja tänne. Under 1800-talet var det många som utvandrade från Tornedalen till Norge och Amerika. Det var mycket fattiga tider i Tornedalen och människorna sökte lyckan "over there". Flera personer återvände tillbaka till Tornedalen med nya...

Kööki Show

Kööki Show

Elände, galenskap och musik i en tornedalsk röra. Köket är hemmets hjärta. I köket kan man vara låg eller glad, kär eller frustrerad. I köket pågår samtal och pyssel. I köket möts vi. Ibland blir det rena rama cirkusen. Kööki Show tar avstamp i Tornedalen. Den lilla...

Fullt ös med Hasse ja Helmi

Fullt ös med Hasse ja Helmi

Hasse och Helmi är tillbaka! En slags "Best of Hasse ja Helmi" med låtar från de tre "lektionerna" som flera barn i Norrbotten har fått ta del av. Denna gång blir det show på riktigt. Tack vare ett fint samarbete med Norrbottensmusiken har Hasse ja Helmi tre musiker...