Mun kultani

I Storslett i Nordnorge finns en kvänsk teaterförening som flera år i rad har spelat den flerspråkiga teaterföreställningen ”Mun kultani”. Erling Fredriksson har sedan tidigare varit engagerad som musiker och kapellmästare. År 2019 var Tornedalsteaterns Nellie Skogsberg regissör för Kyläpeli som innefattar flera små föreställningar längs Reisadalen och avslutas med utomhusföreställningen Mun Kultani. Det är en stor ensemble med musiker och skådespelare från Reisadalen med förstärkning från Norrbotten. Både barn och vuxna, amatörer och frilansare engageras i föreställningarna. År 2020 ställdes Kyläpeli in på grund av pandemin. Inför 2021 har Nellie Skogsberg omarbetat manuset och förhoppningen är att hen ska kunna regissera under sommaren 2021. Det är så klart ännu ovisst med tanke på pandemin.
Kvääniteatteri håller på att bildas som en egen teater i Storslett. Erling Fredriksson är med som konstnärligt råd i uppstarten av den norska motsvarigheten till Tornedalsteatern. Vi hoppas så klart på fler samarbeten framöver.

Postat 1 maj, 2021
The Happy Crew på SVT!

The Happy Crew på SVT!

The Happy Crew* har varit tvungen att ställa in deras show hela tre gånger på grund av pandemin. Detta var otroligt sorgligt och jobbigt för deltagarna. Jenny Hjort Rova och Ida Brännström på SVT Meänkieli hörde talas om The Happy Crew och valde att göra en dokumentär...

Språkläger 13-15 aug

Språkläger 13-15 aug

Meänkieli språkläger för alla! För dig som vill vara i en omgivning där språket hörs. Där du får prova på ord och fraser, ramsor och sånger, lyssna och prata. Där du får leka och göra kreativa aktiviteter, och hela tiden bada i språket. För dig som kan lite meänkieli,...

Meänkieli oon teän kieli

Meänkieli oon teän kieli

Projektet "Meänkieli oon teän kieli" startade i september 2019 som ett samarbete mellan Tornedalsteatern och studieförbundet Sensus i Kalmar. Syftet var att teaterledaren Nellie Skogsberg ville öka intresset för den Tornedalska kulturen hos sina teaterungdomar i...