Mun kultani

I Storslett i Nordnorge finns en kvänsk teaterförening som flera år i rad har spelat den flerspråkiga teaterföreställningen ”Mun kultani”. Erling Fredriksson har sedan tidigare varit engagerad som musiker och kapellmästare. År 2019 var Tornedalsteaterns Nellie Skogsberg regissör för Kyläpeli som innefattar flera små föreställningar längs Reisadalen och avslutas med utomhusföreställningen Mun Kultani. Det är en stor ensemble med musiker och skådespelare från Reisadalen med förstärkning från Norrbotten. Både barn och vuxna, amatörer och frilansare engageras i föreställningarna. År 2020 ställdes Kyläpeli in på grund av pandemin. Inför 2021 har Nellie Skogsberg omarbetat manuset och förhoppningen är att hen ska kunna regissera under sommaren 2021. Det är så klart ännu ovisst med tanke på pandemin.
Kvääniteatteri håller på att bildas som en egen teater i Storslett. Erling Fredriksson är med som konstnärligt råd i uppstarten av den norska motsvarigheten till Tornedalsteatern. Vi hoppas så klart på fler samarbeten framöver.

Postat 1 maj, 2021
Nationalscen!

Nationalscen!

Tornedalsteatern blir Nationalscen! Den 15 november 2023 är dagen då Sveriges första Sannings- och försoningskommission lämnar in sitt slutbetänkande och Tornedalsteatern arrangerar en livestreamad läsning av utredningens vittnesmål, en 10 timmar lång manifestation....

Meän aika oon nyt

Meän aika oon nyt

Hör upp alla Tornedalingar, kväner och lantalaiset! Den 15 november lämnar Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset över sitt slutbetänkande till kulturminister Parisa Liljestrand i Pajala. I samband med detta kommer...

POPPA rapport med POPPA förslag

POPPA rapport med POPPA förslag

Maja Mella från Föreningen Norden (tidigare STR-T) har varit projektledare för en viktig utredning för vår minoritet. En viktig milstolpe på väg mot en kulturinstitution för tornedalingar, kväner och lantalaiset har uppnåtts. Under tre år har frågan utretts inom ramen...