Unga ambassadörer

Syftet med projektet ”Unga ambassadörer” är att öka intresset för den Tornedalska kulturen hos teaterungdomar. Teaterledaren Gudrun Skogsberg vill visa att språket och kulturen är både spännande och vackert och att det kan vara intressant för vem som helst att ta del av.

Projektet består av tre delar: Föreställning, Festival och Läger.

Föreställning

I Kiruna finns en liten teatergrupp som har ett tydligt fokus på meänkieli. De har övat in en pjäs som de kallar för ”Meän kroppa! Meän veri!” (Vår kropp! Vårt blod!) som baseras på skräcknovellen ”Skogarnas herre” av Erik Kuoksu. Syftet med föreställningen är att låta en mindre grupp utgöra huvudkaraktärerna och sedan turnera runt med föreställningen och inkludera ungdomarna i de byar och städer vi besöker. Därmed byts ensemblen ut och fler och fler ungdomar får lära sig orden på meänkieli i pjäsens mystiska ritual.

Om pjäsen

Toni och Sammi föddes nere i södra Sverige. Var är inte så noga, för det är till Tornedalen dom räknar sig. Det är väl inte deras fel att deras föräldrar är dumma i huvudet och flyttar från värsta sagolandet ner till en grå jävla betongförort? Varje sommar besöker dom Tonis fammu och Sammis mummu uppe i Vittangi och denna sensommar har de ett nytt äventyr på gång. Toni har fått höra om en gammal offerplats som skall ligga i skogarna utanför Vittangi och nu sitter dom båda i en gammal lada och väntar på att stämningen skall infinna sig för att dom ska kunna gå på spökjakt. Inget hade kunnat förbereda dom, på det dom får möta där ute.

Turnéplan för Meän kroppa! Meän veri!

L 9 april kl 18 Halti Kulturscene, Nordnorge (i samarbete med Teatterilapset från Storslett)
F 29 april kl 19 Kiruna Kulturskola (i samarbete med Arvidsjaurs kulturskola)
L 30 april kl 12 Kiruna Kulturskola (i samarbete med Arvidsjaurs kulturskola)
L 7 maj kl 19 Tornedalsteatern, Pajala (i samarbete med Pajala kulturskola)

Festival

Riksteatern har ett intressant ungdomsprojekt vartannat år som kallas LÄNK. De tillhandahåller nyskrivna pjäser till ungdomsgrupper runt om i landet. Under våren får grupperna spela upp pjäserna på en regional festival och sedan utses en grupp som får representera regionen på en nationell festival i Hallunda i maj. Tornedalsteatern har tillsammans med Kulturskolan i Pajala och i Kiruna två teatergrupper som deltar på LÄNK-festivalerna i Skellefteå och Hallunda. Båda grupperna har arbetat med en pjäs som kallas ”Att dela en kaka” och delar av pjäsen framförs på meänkieli. Pandemin satte käppar i hjulen så att Pajalas grupp inte kunde delta i Skellefteå, men både Kiruna och Pajala är på väg till den nationella festivalen som äger rum i Hallunda 13-15 maj 2022. Det känns viktigt att låta Tornedalens teater-ungdomar resa ut i teater-Sverige och visa att meänkieli fungerar bra som scenspråk både för skådisar och publik.

Läger

I mitten av juli samlas teaterungdomar från våra medlemskommuner och djupdyker i teater och meänkieli. Syftet med lägret är att boosta ungdomarna med teaterkunskaper och meänkieli. Förhoppningen är att stärka ungdomarnas tornedalska identitet. Lägret riktar sig till ungdomar i åldern 13-19 år och avslutas med en offentlig föreställning som baseras på ”Meän kroppa! Meän veri!”. Men än så länge vet ingen hur det kommer att sluta!

Gudrun om du har frågor: 070-4624905

 

Tack till ISOF (Institutet för språk och folkminnen). Utan ert bidrag hade inte detta varit möjligt!

Postat 2 maj, 2022
Skicka in din berättelse

Skicka in din berättelse

Tornedalsteatern samlar minnen och anekdoter till ett intressant samarbete med Riksteatern. Din berättelse kommer att inspirera regissören och kan bli en del av föreställningen eller den tillhörande utställningen. Pjäsens arbetsnamn är UMMIKKOS och handlar om de...

2 årsmöten

2 årsmöten

Måndag 18 mars kl 18 samt Måndag 15 april kl 18 Årsmötet är digitalt via Teams. Anmäl dig till info@tornedalsteatern.se för att få alla möteshandlingar och möteslänken. Vi bjuder in till två årsmöten för att vi tycker att det är dags att revidera stadgarna. De behöver...

Vanhat laulut – Gamla sånger

Vanhat laulut – Gamla sånger

Vanhat laulut är en föreställning där två sagor inspirerade av Kalevalas sånger berättas av en amatörteaterensemble kring en sprakande brasa. Sagorna berättas med mystik, med humor och i direktkontakt med barnen. Enkel rekvisita och scenografi som uppmuntrar fantasin;...