Vanhat laulut – Gamla sånger

Vanhat laulut är en föreställning där två sagor inspirerade av Kalevalas sånger berättas av en amatörteaterensemble kring en sprakande brasa. Sagorna berättas med mystik, med humor och i direktkontakt med barnen. Enkel rekvisita och scenografi som uppmuntrar fantasin; en filt kan förvandlas till ett himlavalv, till ett nyfött barn eller till berg och kullar. En berättare ansvarar för huvudhistorien, på meänkieli, medan ensemblen gestaltar och kommenterar och förtydligar på både meänkieli, svenska och finska. Föreställningen kan spelas på olika spelplatser, men ska helst spelas utomhus kring en levande eld som alla kan samlas kring. På så vis fångas känslan av att berätta sagor kring lägerelden, som vi gjort i tusentals år.

Föreställningen är ca 20-25 min lång. Klä er varmt!
Passar bra för barnfamiljer.
Fri entré!

Manus och regi: Edvin Löfgren
På scen: Harry Timander, Rainer Timander, Hillevi Rantatalo och Gry Lindblom Rosling
Illustration: Bobby Rösehag
Översättning: Anton Hennix Raukola

Planerade föreställningar

Torsdag 25 jan kl 9 och 10
Stadshustorget i Kiruna

Lördag 27 jan kl 14
Vassaratorget i Gällivare

Lördag 24 feb kl 11:30 & 13:30
Soltorget i Pajala

Teaterprojektet Vanhat Laulut genomförs i samarbete med Kiruna Amatörteaterförening och stöttas av Institutet för Språk och Folkminne, Kiruna kommun, Gällivare kommun och Pajala kommun.

Postat 19 januari, 2024
2 årsmöten

2 årsmöten

Måndag 18 mars kl 18 samt Måndag 15 april kl 18 Årsmötet är digitalt via Teams. Anmäl dig till mia@tornedalsteatern.se för att få alla möteshandlingar och möteslänken. Vi bjuder in till två årsmöten för att vi tycker att det är dags att revidera stadgarna. De behöver...

Sommarteater i Karungi

Sommarteater i Karungi

Sakarigården är verkligen en fantastisk byggnad som bär på många intressanta historier. Under våren och sommaren 2024 kommer Sakarigården återigen fyllas av liv. Det blir en stor sommarteater om "emigranterna" som sökte lyckan i Amerika och sedan återvände till...

Nationalscen!

Nationalscen!

Tornedalsteatern blir Nationalscen! Den 15 november 2023 är dagen då Sveriges första Sannings- och försoningskommission lämnar in sitt slutbetänkande och Tornedalsteatern arrangerar en livestreamad läsning av utredningens vittnesmål, en 10 timmar lång manifestation....