Vanhat laulut – Gamla sånger

Vanhat laulut är en föreställning där två sagor inspirerade av Kalevalas sånger berättas av en amatörteaterensemble kring en sprakande brasa. Sagorna berättas med mystik, med humor och i direktkontakt med barnen. Enkel rekvisita och scenografi som uppmuntrar fantasin; en filt kan förvandlas till ett himlavalv, till ett nyfött barn eller till berg och kullar. En berättare ansvarar för huvudhistorien, på meänkieli, medan ensemblen gestaltar och kommenterar och förtydligar på både meänkieli, svenska och finska. Föreställningen kan spelas på olika spelplatser, men ska helst spelas utomhus kring en levande eld som alla kan samlas kring. På så vis fångas känslan av att berätta sagor kring lägerelden, som vi gjort i tusentals år.

Föreställningen är ca 20-25 min lång. Klä er varmt!
Passar bra för barnfamiljer.
Fri entré!

Manus och regi: Edvin Löfgren
På scen: Harry Timander, Rainer Timander, Hillevi Rantatalo och Gry Lindblom Rosling
Illustration: Bobby Rösehag
Översättning: Anton Hennix Raukola

Planerade föreställningar

Torsdag 25 jan kl 9 och 10
Stadshustorget i Kiruna

Lördag 27 jan kl 14
Vassaratorget i Gällivare

Lördag 24 feb kl 11:30 & 13:30
Soltorget i Pajala

Teaterprojektet Vanhat Laulut genomförs i samarbete med Kiruna Amatörteaterförening och stöttas av Institutet för Språk och Folkminne, Kiruna kommun, Gällivare kommun och Pajala kommun.

Postat 19 januari, 2024
Teaterledare sökes

Teaterledare sökes

Titel: Teaterledare/konstnärlig resurs Plats: Övertorneå Vi söker en mångfacetterad och engagerad teaterledare med bredd i sitt kunnande inom regi, scenografi, ljud/ljus, skådespeleri och manusskrivande. En människa som har förmåga att lyfta och entusiasmera och...

EATNU-ÄLV-ENU

EATNU-ÄLV-ENU

Det blir sommarteater i Jukkasjärvi! Det började med att projektet Bada i Kultur (Ida-Maria Svonni) tog kontakt med Tornedalsteatern i hopp om att få till en teaterpjäs som passar in när hembygdsmuseet återinvigs. Syftet var att belysa hur människor i de två...

Sök en roll i UMMIKKOS

Sök en roll i UMMIKKOS

Det är sant! Tornedalsteatern ska för första gången göra en egen pjäs tillsammans med Riksteatern. Det är stort! Episkt! Hösten 2025 behöver vi fyra skådespelare till den nyskrivna pjäsen Ummikkos av Camilla Blomqvist och i regi av Lo Kauppi. 2 månader repetition sker...