Hasse ja Helmi 2 – Älven & Gudarna

Hasse och Helmi är tillbaka med en ny meänkieli-lektion! Helmi är som vanligt öppen för nya tankesätt medan Hasse är formell och vill ha ordning och reda omkring sig. Hasse gillar gamla saker medan Helmi vill ha senaste nytt. Föreställningen berör ämnen som väsen, folktro och den stora frågan om det är möjligt att alla kan vara med och bestämma. En föreställning med mycket sång och musik där publiken på ett lekfullt sätt får lära sig flera nya ord på meänkieli.

Inför skolföreställningarna kommer lärarna att få ta del av ett lärarmaterial där de uppmanas att öva på vissa ord och titta på Hasse och Helmis musikvideo tillsammans med barnen.

Tornedalsteatern vill revitalisera minoritetsspråket meänkieli och satsar på att etablera Hasse och Helmi som två intressanta karaktärer som kommer att återkomma med fler äventyr.

Det är bestämt att delar ur årets pjäs ska spelas in av UR och sändas på UR play. Det blir spännande!

 

 

 

Turnéplan

Premiären för skolelever är fredag 22 oktober i Pajala. Turnén sker under veckorna 43, 45, 47 och 48 och Hasse och Helmi ska träffa jättemånga lågstadieelever i Pajala kommun, Övertorneå kommun, Kiruna kommun, Haparanda, Kalix, Luleå samt Gällivare. Offentliga föreställningar i Pajala 23 okt, Kalix 10 nov och Luleå 28 nov.

Medverkande

På scen: Anna Åsdell och Anton Hennix Raukola
Manus: Alexandra Loonin
Regi: Lena Engqvist Forslund
Musik: Erling Fredriksson
Kostym & mask: Birgitta Rasmusson
Ljud & ljus: Jonas Pietikäinen
Illustration: Emmy Kostenniemi
Foto: Kjell Kangas

Fakta

Målgrupp:  Elever i lågstadiet. Föreställningen passar även som offentlig familjeföreställning.
Scenspråk:  Både meänkieli och svenska
Turnéperiod:  November 2021
Speltid:  1 akt, ca 40 min

Förslag på tider för skolföreställning:  kl 9:30 och 12:30
Publikantal:  max 60 personer, eller enligt Corona-restriktioner.
Scenyta:  6 m bred och 4 m djup
Lokal:  Spelas i gymnastiksal eller annan sal med scen och publikplatser. Föreställningen gynnas av att publiken kan sitta nära.
Publikplatser:  Gärna olika nivåer (t.ex. madrasser, bänkar, stolar, plintar)
Takhöjd:  Minst 3 m
Mörkläggning:  Önskvärt
Elkrav:  16A. Trefasuttag.
Loger:  Helst två.
Antal i turnésällskapet:  Tre personer.
Bygg + rivningstid:  2 h + 1 h
Bygg och bärhjälp:  1 person från mottagarens organisation behöver ta emot ensemblen och visa hur lokalerna fungerar och agera bärhjälp.
Ljud- och ljusteknik:  Tornedalsteatern använder egen utrustning

Har du frågor? Kontakta producent Mia Fors, 0978-102 99 eller mia@tornedalsteatern.se

Fler föreställningar som kanske intresserar dig

Hasse ja Helmi 3: Salaisuus-Hemligheten

Hasse ja Helmi 3: Salaisuus-Hemligheten

Hasse och Helmi är tillbaka med en tredje meänkielilektion. Denna gång blir det mer musik och show och många känslosamma ord dyker upp efter att hemligheten avslöjas. Helmi är som vanligt öppen för nya tankesätt medan Hasse är formell och vill ha ordning och reda...

I STORMEN VILAR JAG

I STORMEN VILAR JAG

I STORMEN VILAR JAG MYRSKYSSÄ LEPPÄÄN BÏEGKESNE MANNE LÏEGKEDEN IN THIS STORM I REST Fötterna pulserar och trumhinnorna likaså, is och snö som fastnar i mina kjolar, håret klistrar fast sig i nacken och dagen tar slut innan jag gör det. Jag hör deras viskningar och...

Den Lycklige Laxen

Den Lycklige Laxen

Äntligen blir det sommarteater vid Torneälvens strand i Pajala. I början av juli 2022 spelas återigen publiksuccén från år 1999 och 2000 "Den Lycklige Laxen". En musikal om Pajalas historia från 1600-tal till nutid. Regiuppdraget axlas av allas vår teaterpappa Bror...