Hasse ja Helmi 2 – Älven & Gudarna

Hasse och Helmi är tillbaka med en ny meänkieli-lektion! Helmi är som vanligt öppen för nya tankesätt medan Hasse är formell och vill ha ordning och reda omkring sig. Hasse gillar gamla saker medan Helmi vill ha senaste nytt. Föreställningen berör ämnen som väsen, folktro och den stora frågan om det är möjligt att alla kan vara med och bestämma. En föreställning med mycket sång och musik där barnen på ett lekfullt sätt får lära sig flera nya ord på meänkieli.

Inför skolföreställningarna kommer lärarna att få ta del av ett lärarmaterial där de uppmanas att öva på vissa ord och titta på Hasse och Helmis musikvideo tillsammans med barnen.

Tornedalsteatern vill revitalisera minoritetsspråket meänkieli och satsar på att etablera Hasse och Helmi som två intressanta karaktärer som kommer att återkomma med fler äventyr.

Det är bestämt att delar ur årets pjäs ska spelas in av UR och sändas på UR play. Det blir spännande!

 

Turnéplan

I oktober ska pjäsen repeteras, premiären för skolelever sker fredag 22 oktober och på lördag 23 oktober blir det offentlig premiär i Pajala. Turnén sker under veckorna 43, 45, 47 och 48 och Hasse och Helmi vill träffa så många som möjligt av länets lågstadieelever. Så se till att boka in deras pjäs i er kommun!

Medverkande

På scen: Anna Åsdell och Anton Hennix Raukola
Manus: Alexandra Loonin
Regi: Lena Engqvist Forslund
Musik: Erling Fredriksson
Kostym & mask: Birgitta Rasmusson
Ljud & ljus: Jonas Pietikäinen

Fakta

Målgrupp:  Elever i lågstadiet. Föreställningen passar även som offentlig familjeföreställning.
Scenspråk:  Både meänkieli och svenska
Turnéperiod:  November 2021
Speltid:  1 akt, ca 40 min

Förslag på tider för skolföreställning:  kl 9:30 och 12:30
Publikantal:  max 60 personer, eller enligt Corona-restriktioner.
Scenyta:  6 m bred och 4 m djup
Lokal:  Spelas i gymnastiksal eller annan sal med scen och publikplatser. Föreställningen gynnas av att publiken kan sitta nära.
Publikplatser:  Gärna olika nivåer (t.ex. madrasser, bänkar, stolar, plintar)
Takhöjd:  Minst 3 m
Mörkläggning:  Önskvärt
Elkrav:  16A. Trefasuttag.
Loger:  Helst två.
Antal i turnésällskapet:  Tre personer.
Bygg + rivningstid:  2 h + 1 h
Bygg och bärhjälp:  1 person från mottagarens organisation behöver ta emot ensemblen och visa hur lokalerna fungerar och agera bärhjälp.
Ljud- och ljusteknik:  Tornedalsteatern använder egen utrustning

Har du frågor? Kontakta producent Mia Fors, 0978-102 99 eller mia@tornedalsteatern.se

Fler föreställningar som kanske intresserar dig

Sekel författaren

Sekel författaren

Lydia Nordenstrand födde 20 barn. Ett av dem fick namnet Sekel då han föddes år 1900. Sekel växte upp på Seskarö och började arbeta på Granvikssågen som 12-åring. Och redan då talade han om att han ville bli författare: ”Inget ska hindra mig från att skriva!” Men...

Kvinnorna på ön

Kvinnorna på ön

Tre kvinnor smugglar nylonstrumpor från Finland och ovädret tvingar dem att söka skydd på en ö. I fiskestugan fördriver de tiden med kortspel, sprit och gamla minnen tills det plötsligt knackar på dörren. Nyskrivet manus av Tobias Carlsson med rötter från Karungi....